Search
Close this search box.

Как да започнете с флекситарианска (гъвкава) диета и защо?

Как да започнете с флекситарианска (гъвкава) диета и защо

Палео, пескарианска, веганска, вегетарианска, кетогенна. Ако сте изследвали здравословното хранене от известно време, вероятно сте попадали на тези различни диетични начини на живот в един или друг момент. И нека бъдем честни, може да бъде малко непосилно да вземете решение за най-доброто място да започнете с толкова много възможности за избор.

Може би сте готови да преминете изцяло на растителна основа или просто искате да намалите количеството месо, което вие и вашето семейство ядете.  Така или иначе, гъвкавият план за хранене може да е само билетът. Ще ви обясним какво представлява флекситаризмът и ще разгледаме някои от предимствата. Ще ви предоставим и примерен план за флекситарно хранене, за да започнете.

Какво означава да следвате флекситарианска (гъвкава) диета?

Първо, нека започнем с флекситарнската диета (хранителен режим) и какво ядат хората, които я следват?

Ключът към флекситарианството е в простотата. Това е полу-вегетарианска диета, която включва месо, но също така и алтернативни продукти на растителна основа. Освен това няма много ограничения, което означава, че е лесно приспособим начин на хранене.

Флекситарианството включва пълнозърнести храни (като киноа, овесени ядки и кафяв ориз), бобови растения (черен боб, нахут и леща) и зеленчуци. Включва месо на малки порции или продукти на растителна основа.

Как да започнете флекситарианска (гъвкава) диета?

 • Започнете да консумирате повече плодове и зеленчуци.
 • Изберете един или повече дни от седмицата, в които да не консумирате месо или животински продукти.
 • Изберете кои продукти на растителна основа отговарят най-добре на вкусовите ви предпочитания като опитате различни варианти.
 • Направете част от вашият нов хранителен режим половинката си или семейство и приятели.
 • Пийте много вода. Това никога не е излишно.
 • Наслаждавайте се на храната си и не пропускайте хранене.

Ползите от флекситарианска (гъвкава) диета

Тъй като флекситарната диета има растителен фокус, тя е с високо съдържание на антиоксиданти и жизненоважни хранителни вещества с различни потенциални ползи за здравето. Нещо повече, може да помогне при различни здравословни проблеми, включително:

 • Загуба на тегло или поддържане на телесното тегло
 • Намаляване на риска от сърдечни заболявания и други сърдечно-съдови заболявания
 • Понижаване на кръвното налягане
 • Управление на холестерола
 • Намаляване на риска от диабет тип 2
 • Намаляване на риска от рак
 • Вместо да набляга на ограниченията, гъвкавият план за хранене включва това, което можете да добавите към чинията си, което означава по-малко стрес около това, което ядете. Не е като да следите въглехидратите на кетогенен план или да се тревожите за липсата на хранителни вещества на веганска диета.

Флекситарианството е лесен подход, който насърчава консумирането на повече плодове и зеленчуци, месо на растителна основа или други алтернативи, като същевременно включва здравословни въглехидрати и мазнини, за да отговори на вашите хранителни нужди.

Споделяме лесни рецепти на растителна основа, но не се притеснявайте да говорите с диетолог, който може да ви помогне да съставите план за хранене, който да отговаря на вашите специфични нужди.

Още от нашия блог