Search
Close this search box.

Здравословно ли е месото на растителна основа?

Здравословно ли е месото на растителна основа

Ако искате да включите повече храни на растителна основа в менюто си или да преминете към веган диета, може би сте любопитни за алтернативите на месото. В търговската верига вече има разнообразие от заместители на месото, което прави избора на продукт, подходящ за вас и вашето семейство, по-труден.

В тази статия ще обърнем внимание на най-често срещаните заместители на месо, за да вземете информирано решение кой продукт съвпада с вашите предпочитания.

Дори и да изглеждат и звучат впечатляващо, заместители на месо съществуват още от 60-те години на миналия век, а в азиатската култура тофуто и темпето присъстват в менюто като стандартно ястие. На пазара често може да срещнете също веган бургери или хапки на основата на ядки, семена, пълнозърнести храни, леща и други бобови растения. Те са вкусни, но крайното усещане и визия е силно различим от тези на месото.

Въпреки това, от тогава до сега веган продуктите са изминали дълъг път и са еволюирали до неразличими по вкус и структура алтернативи на месото.

Нека разгледаме някои от алтернативите на месо на растителна основа:

Темпе: Един от първите заместители на месо на растителна основа. Темпе се прави от ферментирали соеви зърна. Той е добър заместител на смляното месо и ще придобие вкуса на това, с което е приготвено – подправки, овкусители и др.

Сейтан: Сейтан е друга алтернатива на месото, която съществува от стотици години и се прави чрез изплакване на нишестето от пшенично тесто. Може също да го видите етикетиран като пшеничен протеин или пшеничен глутен.

Тофу: Подобно на темпе, тофу ще приеме вкуса на всичко, с което е приготвено. Тофуто се произвежда чрез коагулация на соево мляко с последващо отцеждане и пресоване на блокчета.

Ядки, семена и бобови растения: Тези хранителни съставки са с високо съдържание на протеини, фибри и други хранителни вещества. Може да ги видите изброени на продуктовите етикети за вегетариански бургери, хапки и др. Крайният вкус и структура, обаче, е различим от този на месото.

Джакфрут: джакфрутът е най-големият плод, растящ на дърво и неговата настъргана текстура е много подобна на истинско месо. Произходът му е регионът между Западни Гхати в Южна Индия и тропическите гори на Малайзия.

Протеин от грах: Протеинът от грах е друга основа за растително месо с консистенция, много близка до мляното говеждо и дори влакнестата текстура на истинско пиле. Граховият протеин е и отличен вариант без глутен.

Разнообразието от пълноценни храни и растителни протеини може да ви даде набор от хранителни вещества като калций, калий, желязо и други, и да повиши приема ви на фибри. Някои заместители на месо дори имат същото съдържание на протеин и желязо като обикновеното месо, но без наситените мазнини.

От друга страна, безмесните алтернативи могат да бъдат измамни, ако не преглеждате старателно хранителните съставки, преди да купите. Не е необичайно те да имат много високо съдържание на натрий – почти обратното на това, което бихте искали, ако се надявате да предотвратите сърдечно-съдови заболявания.

Ако не сте сигурни как да включите месо на растителна основа в храната си, не се колебайте да се консултирате с диетолог.

Още от нашия блог